tandlægernevejlenord_logo2016.png

Implantat – en kunstig tandrod

En implantat er en mulighed, hvis du mangler én eller flere tænder.
Næsten alle kan få foretaget implantatbehandlinger –der kan dog være forhold hos den enkelte patient, der gør, at en implantatbehandling ikke altid er en god løsning. Derfor må en grundig undersøgelse hos tandlægen afgøre, om det er den rette behandling at foretage.

Hvad er et implantat?

Et implantat er en kunstig tandrod, der indsættes i kæbeknoglen. Implantatet er fremstillet af titanium, som kan vokse fast i kæben.
Implantatet, der har form som en skrue, er normalt 3-5 mm tykt og 8-16 mm langt. Denne titaniumskrue opereres ind i kæbeknoglen. Implantatet vokser i løbet af nogle måneder sammen med knoglen og sidder derefter fast.

Sådan foregår en implantatbehandling:

A: Først skal der tages røntgenbilleder.
B: Så skal der tages aftryk til fremstilling af gipsmodeller af dit tandsæt.
C: Derefter bliver implantatet opereret ind. Tandlægen lægger et snit i tandkødet og borer gennem denne åbning et    lille hul i kæbeknoglen (se illustration 1). Implantatet skrues derpå ind i hullet, og tandkødet sys sammen hen over implantatet (se illustration 2).
Der er som regel kun opleve få og små gener efter operationen, som foregår i lokalbedøvelse.
D: I de fleste tilfælde vil tandlægen nu lade implantatet hele i 2-3 måneder, så kæbeknoglen og implantatet kan vokse sammen. Du skal til regelmæssig kontrol på klinikken i denne periode.
E: Under lokalbedøvelse blotlægges toppen af implantatet, og der skrues et lille forlængerstykke fast, som stikker ud gennem tandkødet (se illustration 3).
F: Tandlægen tager nu aftryk til den krone eller bro, som skal genskabe tandsættet. Kronen eller broen sættes fast på forlængerstykket, hvormed implantatbehandlingen er afsluttet (se illustration 4 og 5).
G: Du får grundig instruktion i, hvordan implantatet holdes rent. God mundhygiejne er en forudsætning for et holdbart resultat.

 

Når implantatbehandlingen er afsluttet, bør du fremover komme regelmæssigt til kontrol. I den forbindelse vil tandlægen også kontrollere og eventuelt justere din mundhygiejne.
I de senere år har man forsøgt at indsætte implantater lige efter, at en tand er fjernet, ligesom man har forsøgt at sætte en bro på implantaterne umiddelbart efter, at de er indsat. Det lykkes også i de fleste tilfælde, men der er dog en øget risiko for, at noget går galt.
I hvert enkelt patienttilfælde vurderer tandlægen derfor de faktorer, som kan påvirke behandlingen. Ofte vælger tandlægen at bruge den beskrevne behandlingsmetode (se A-G), med mindre det er meget vigtigt, at tanden bliver hurtigt erstattet.

Hvad kan gå galt?

Tobaksrygning øger risikoen for, at implantatet ikke vokser fast, og at det senere falder ud.
I sjældne tilfælde vokser implantatet ikke fast, eller kroppen afstøder det. Sker dette, fjerner tandlægen implantatet. Hullet i kæben vokser sammen i løbet af nogle måneder, hvorefter tandlægen kan indsætte et nyt implantat på samme sted.
Du kan få betændelse omkring implantater, som gør, at implantatet kan mistes. Det er derfor meget vigtigt, at implantatet børstes og holdes rent.
Kronen på implantatet kan blive slidt, eller noget af kronen kan brække af. Derfor er det også vigtigt, at både dine implantater og kronen, broen eller protesen kontrolleres minimum hvert halve år. Tandlægen kan dermed ofte forebygge, at der sker skader.
De seneste års undersøgelser viser, at ca. 95 procent af alle implantatbehandlinger stadig fungerer efter ti år.

Vi benytter ASTRA til alle vores implantat behandlinger.
Hvis du ønsker mere information om dette produkt henvises der til linket nederst på siden.