tandlægernevejlenord_logo2016.png

Proteser

En delprotese kan være en god løsning, når du har mistet én eller flere tænder. Hvis ingen af dine tænder kan bevares, er det i stedet en helprotese, der skal til.

En del-protese

En protese er en erstatning for manglende tænder. Hvis du kun har mistet en enkelt eller få tænder, vil en delprotese være en god løsning. En delprotese kan dog også bruges, selvom du kun har ganske få tænder tilbage.

Den sidder bedre fast end en helprotese og fylder mindre. Så inden du beslutter dig for at få trukket de sidste tænder ud, er det meget vigtigt, at tandlægen undersøger, om det vil være en fordel at bevare enkelte af dem. Og om den bedste løsning i lige præcis dit tilfælde vil være en delprotese eller en helprotese.


1. Protesetænder på akryl
2. Protesetænder på støbt stel
3. Delprotese med støbt stel til overmunden

Helprotese

Mange har ikke haft mulighed for at bevare deres tænder. Det kan skyldes flere forhold, f.eks. store huller, paradentose, slid eller medfødt tandmangel.

Så har du ingen naturlige tænder tilbage, eller kan de resterende ikke bevares, er det nødvendigt med en helprotese. Den erstatter alle tænder i kæben.

Går man tandløs i en periode?

Det er ikke nødvendigt at gå tandløs flere måneder efter tandudtrækningen, før man kan få sin protese. Tandlægen kan sætte protesen ind umiddelbart efter, at tænderne er trukket ud. En sådan protese kaldes en immediatprotese eller straksprotese. Du undgår altså en tandløs periode. Samtidig beskytter protesen de åbne sår, og det giver mindre ubehag efter tandudtrækningen.

Protesen skal dog tilpasses ændringer i gummen. Ændringerne sker særlig hurtigt i månederne efter, at tænderne er trukket ud. Udgiften til denne tilpasning er normalt ikke indregnet i protesens pris.

Når gummen forsvinder, passer protesen ikke længere og skal derfor tilpasses. Så snart protesen er rettet til, sidder den dog igen, som den skal.


Til at rengøre protesen skal du bruge koldt vand og almindelig håndsæbe. Specielle protesebørster gør det let at holde protesen ren både udvendigt og indvendigt.

Brug aldrig varmt vand! Det varme vand kan få protesen til at ændre facon, så den ikke længere passer. Brug helleraldrig rengøringsmidler som skurepulver eller klorin. Det ødelægger protesen.

Der kan komme tandsten på protesen, ligesom tobak, rødvin, kaffe og te kan misfarve protesen. Spørg din tandlæge eller tandplejer til råds.